Lucrarile integral ceramice sunt folosite de cateva decenii pentru realizarea lucrarilor protetice fixe fizionomice. Datorita biocompatibilitatii superioare, precum si a calitatilor fizice si estetice excelente, ceramica integrala pe oxid de Zirconiu s-a impus in reconstructiile protetice prin coroane, punti in toate zonele cavitatii bucale.
Rezistenta crescuta a ceramicii de pe infrastructura de zirconiu (rezistenta la indoire, rezistenta la tractiune) si consolidarea structurii prin transformarea materialului reprezinta avantaje remarcabile. Astfel, cristalele de oxid de zirconiu dispuse intr-o retea tetragonala se pot "umfla" in urma unei rupturi si reorganiza intr-o structura reticulara, iar microfisurile sunt "reparate".
Prelucrarea oxidului de Zirconiu se face in laboratorul de tehnica dentara sau in centre de frezare CAD/CAM. Oxidul de Zirconiu poate fi frezat dupa sintetizarea si presarea sa, ceramica obtinuta fiind caracterizata de o rezistenta mare la incovoiere, lipsa defectelor si porozitatilor si o foarte buna transluciditate.
Pe de alta parte, oxidul de Zirconiu, poate fi prelucrat prin frezare inainte de a fi complet sintetizat. Lucrarile protetice din oxid de Zirconiu realizate prin tehnica CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) prezinta o inalta rezistenta la solicitare mecanica si o excelenta adaptare.
Pe langa proprietatile fizice extraordinare, oxidul de Zirconiu este caracterizat printr-o foarte buna biocompatibilitate. Din punct de vedere chimic, marginile coroanelor din Zirconiu nu sunt iritante pentru parodontiul marginal datorita lipsei microfisurilor artefactelor (aliajele metalice pot produce modificari edematoase si colorari albastrui ale gingiei la nivelul marginilor coroanelor din cauza oxizilor pe termen lung ducand la producerea leziunilor parodontale ireversibile).
Ceramica de oxid de Zirconiu indeplineste la cel mai inalt nivel atat dorinta pacientului, cat si a medicului de a realiza o lucrare protetica fixa estetica, biocompatibila, rezistenta si fara suport metalic. Cimentarea conventionala cu cimenturi de ionomer de sticla permite un timp de lucru suficient fixarii lucrarii protetice.
Coroanele realizate din ceramica pe Zirconiu nu pot fi deosebite de dintii naturali. Datorita rezistentei sale, oxidul de Zirconiu poate fi folosit si pentru efectuarea unor punti de pana la 4 unitati; aceasta insemnand ca puntile realizate din ceramica pe Zirconiu pot fi folosite la inlocuirea a 2 dinti adiacenti.
Sistemele integral ceramice VITA folosite in laboratoarele noastre pentru coroane, punti si suprastructuri de implant sunt efectuate in totalitate din ceramica pe Zirconiu.
Acest material de inalta calitate si-a dovedit durabilitatea si rezistenta chimica in mediul oral. Ceramica pe Zirconiu este un material in intregime biocampatibil garantand nealterarea starii dumneavoastra de bine prin reactii alergice sau efecte nedorite, cum ar fi gustul metalic in gura.
Optand pentru restaurari realizate din ceramici pe Zirconiu veti avea parte de o estetica, forma, culoare si textura a suprafetei lucrarilor, ce nu pot fi deosebite de dintii naturali invecinati.