Wednesday, September 1st, 2010

1.fluorul reduce aparitia cariilor atat la copii pe dintii temporari cat si pe dintii permanenti ai adultilor; protectie oferita  prin faptul ca se amesteca cu saliva si previne astfel demineralizarea si leziunile minore ale danturii care pot cauza in timp carii;

2.pasta de dinti cu fluor reduce rscul de aparitie a cariei cu aproximativ 50% ; fluorul are actiune directa impotriva placii bacteriene ce produce problemele dentare, intervenind impotriva dezvoltarii bacteriilor orale.

3.Sursele de fluor sunt variate, de la apa fluorizata si toate alimentele preparate cu acest tip de apa, pana la sarea, laptele sau produsele pentru igiena orala fluorizate. Alte surse sunt bauturile obisnuite – sucuri carbogazoase, ceaiul verde si negru, vinul, berea – sau mancarurile precum pestele, fructele de mare, graul gatit sub diferite forme etc.

4. peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume consuma apa fluorizata

5.Consumul excesiv de fluor poate avea efecte adverse si asupra oaselor atunci cand se acumuleaza la nivelul acestora,  structura osoasa  devenind fragila si casanta.

6. Fluorul reprezinta un prieten de nadejde al sanatatii si danturii noastre, iar atunci cand este folosit in doze mici (0.7 – 1.2 parti la un milion) nu este toxic pentru organism. Folosirea regulata a fluorului are un rol vital in pastrarea dintilor sanatosi si in prevenirea cariilor.  Acesta este eficient in timpul formarii/cresterii dintilor, la fat in timpul sarcinii si in copilarie, dar si pentru adulti, ajutandu-ne sa avem dinti sanatosi si albi

Tuesday, August 31st, 2010

PRIMII DINTI

Dintii isi incep dezvoltarea inca din viata intrauterina. Primii dinti, cunoscuti ca si dinti de lapte, sau dinti deciduali, erup in cavitatea bucala a bebelusului in jurul varstei de 6 luni. Majoritatea copiilor capata primul set complet de dinti in jurul varstei de 2 ani si jumatate. Setul complet de dinti deciduali contine 20 de dinti.

DINTII PERMANENTI

Primul dinte permanent erupe in jurul varstei de 6 ani. Setul de dinti permanenti fiind complet in jurul varstei de 13 ani. Sunt 32 de dinti permanenti , incluzand si cei 4 molari de minte, a caror prezenta pe arcade nu este obligatorie. Un dinte permanent , odata pierdut de pe arcada, nu va mai creste la loc. Deaceea este foarte importanta atentia pe care le-o acordam.

Este recomandat ca din momentul aparitiei primilor dintisori la bebelusi, acestia sa fie ingrijiti prin periaj, si protejati impotriva cariei.

Oferindu-i copilului o buna educatie in ce priveste igiena orala si inca de mic , obisnuindu-l cu rutina periajului, acesta va avea ca adult dinti sanatosi!

Wednesday, July 28th, 2010

Folosind ata dentara nu dislocam numai resturile alimentare ramase in spatiile dintre dinti, ci, utilizand-o regulat, reducem riscul de aparitie a bolii parodontale , a cariilor la punctul de contact dintre dinti si respiratia urat mirositoare( halena), prin indepartarea filmului de placa bacteriana care se formeaza de-a lungul marginii gingivale.

1. Rupeti 30- 40 cm de ata dentara astfel incat , infasurand pe degetele aratatoare de la ambele maini, sa raman cativa centimetrii intre ele

2. Introduceti cu grija flossul in spatiul dintre fiecare doi dinti, cu miscari delicate, fara a leza papila dentara.

3. Cu miscari dinspre gingie spre marginea incizala/ ocluzala( mestecatoare) , repetati de cate 10 ori intre fiecare doi dinti, pentru a disloca resturile alimentare si pentru a curata fetele proximale ale dintilor de placa bacteriana.

4. Utilizati ata dentara cel putin 1 data pe zi. Cel mai important moment este cel al periajului de seara. Puteti folosi ata dentara inainte sau dupa periaj.

Tuesday, July 20th, 2010

Un dinte ”lovit” sau fracturat poate provoca crize foarte dureroase. Daca te-ai lovit  si ai fracturat sau fisurat numai un dinte, si esti in imposibilitatea de a te prezenta de urgenta la medicul stomatolog,iti prezentam cateva lucruri importante care trebuie urmarite pentru a trece cu usurinta peste episoadele dureroase:

1.evita alimentele si bauturile foarte reci sau fierbinti; temperaturile extreme pot provoca dureri puternice ,din cauza stratului de dentina expusa in urma fisurarii sau fracturarii.

2. evitati alimentele foarte dulci sau foarte acide

3. folositi un analgezic uzual; nu administrati niciodata  peste doza recomandata si asigurati-va ca nu interactioneaza cu alte medicamente cu care va tratati. Analgezicele si antiinflamatoarele actioneaza general, prin reducerea inflamatiei care de produce la nivelul nervului.

Nu utilizati niciodata local analgezicele, acestea pot produce leziuni pe mucoasa orala!

4. folositi dental flossul (ata dentara) intre dintii fisurati sau fracturati: indepartand placa dentara si particulele de alimente scade riscul de a se intensifica senzatia dureroasa prin aparitia aciditatii

5: dormiti cu capul ridicat, modificarile de postura si presiunile  mari  pot provoca deasemeni senzatii dureroase

6. clatiti cu ser fiziologic zonele cu dinti fracturati; serul actioneaza ca antiseptic

O durere provocata de fisurarea sau fracturarea unui dinte poate sa dispara si apoi sa reapara. Cu cat perioada de asteptare e mai lunga pana va prezentati la medic , cu atat leziunile dintilor se complica si devin ireversibile.

In cazul unui accident urmat de fisurarea sau fracturarea unui dinte, prezentati-va de urgenta la tomatolog!

Saturday, May 15th, 2010

  Caria dentara poate fi usor evitata daca aveti o dieta in care controlati foarte bine cantitatea de zahar. Alimentele dulci, ideal, ar trebui consumate ca desert la mesele principale, si evitate gustarile dintre mese, acestea permitand un timp indelungat atacului acid. Consumul ceaiului, cafelei sau sucurilor indulcite cu zahar reprezinta un risc , deaceea  se recomanda reducerea cantitatii sau inlocuirea cu indulcitori. Alimentele precum lamaia , sau bauturi precum coca cola , au un efect eroziv asupra smaltului dintilor.

  • SFATUL NOSTRU:
  1. 1.reduceti timpul in care alimentele dulci iau contact cu smaltul dintilor, prin efectuarea periajului , dupa mese
  • 2.evitati dulciurile lipicioase( caramelele)

3. evitati gustarile dintre mese. Daca totusi nu va puteti lipsi, incercati sa inlocuiti dulciurile cu bucati de fructe, branzeturi, alune, nuci.

INTREBARI FRECVENTE: IN CE MOMENT AL ZILEI PUTEM CONSUMA ZAHAR FARA A NE ASUMA RISCURI IN CEEA CE PRIVESTE SANATATEA DINTILOR NOSTRI?

Cand consumam alimente ce contin zahar, bacteriile prezente in gura produc acizi care ataca smaltul dintilor. Aceste bacterii sunt permanent prezente in cavitatea bucala, chiar si imediat dupa periaj. Cel mai nepotrivit moment de a consuma dulciuri este seara,inainte de culcare. In timpul somnului cantitatea de saliva secretata scade si scade astfel su protectia impotriva acizilor. Deaceea, dupa periajul de seara trebuie evitat sa se mai consume alimente sau bauturi ce contin zahar!

DIN FOLCLOR:

Toate dulciurile au acelasi efect asupra dintilor , indiferent  de cantitate, de aspect, de culoare! o ciocolata mai mica face la fel de mult rau dintilor cat una mai mare, in cazul in care timpul in care acizii iau contact cu suprafata dintilor este indelungat.

Zaharul brun  nu este mai putin agresiv decat zaharul rafinat, sau zaharul tos.

Bebelusul ” mi-a luat calciul  din dinti” in timpul sarcinii- o replica auzita frecvent, insa neadevarata. Modificarile metabolice din timpul sarcinii nu au nici un efect asupra dintilor care odata demineralizati,nu se mai demineralizeaza de gauza generala. Motivele petru care apar probleme dentare in aceasta perioada  sunt legate de igiena si de complicatiile pe care le da lipsa acesteia pe un substrat hormonal modificat.

Wednesday, April 28th, 2010

Incepeti periajul dintlor bebelusilor imediat ce acestia apar pe arcade. Continuati sa le curatati dintii pana in momentul cand sunteti sigur ca acestia sunt suficient de mari sa faca acest lucru singuri.

PERIAJUL DINTILOR BEBELUSILOR

Periati de doua ori pe zi dintisorii folosind o periuta de dinti speciala pentru copii, adaptata varstei acestora, si o cantitate mica de pasta de dinti care contine putin fluor.

Periutele pentru copii au un capat activ mai mic  si perii foarte moi. Le puteti cumpara din farmacii, supermarketuri sau din cabinetele de stomatologie care comercializeaza produse de igiena orala. Cea mai usoara metoda de a peria dintii bebelusului  este de a-l aseza pe genunchii dumneavoastra, cu capul sprijinit de piept. Periati cu miscari bande, circulare, incercand sa nu lasati vreuna din fetele dintilor neperiate.

PERIAJUL DINTILOR COPIILOR

Periajul dintilor copiilor  trebuie efectuat de catre parinti sau cel putin supravegheat pana in jurul varstei de 7 ani.

Cea mai usoara cale de a peria dintii copilului ,e de a sta in fata oglinzii, in spatele lui, sustinandu-i barbia.  Cu aceleasi miscari blande cu periutele si pasta de dinti pentru copii,  curatati  fiecare dinte in parte. Dupa varsta de 7 ani, copilul  poate utiliza pasta de dinti pentru adult. Toate aceste manopere , de preferat, i se explica copilului la fiecare periaj. Incurajati-l ca de fiecare data sa efectueze un periaj corect.  Periajul dintilor va deveni un obicei sanatos!

Tuesday, March 9th, 2010

Continut de test.