Durerea in cazul dintilor fracturati sau fisurati

Tuesday, July 20th, 2010

Un dinte ”lovit” sau fracturat poate provoca crize foarte dureroase. Daca te-ai lovit  si ai fracturat sau fisurat numai un dinte, si esti in imposibilitatea de a te prezenta de urgenta la medicul stomatolog,iti prezentam cateva lucruri importante care trebuie urmarite pentru a trece cu usurinta peste episoadele dureroase:

1.evita alimentele si bauturile foarte reci sau fierbinti; temperaturile extreme pot provoca dureri puternice ,din cauza stratului de dentina expusa in urma fisurarii sau fracturarii.

2. evitati alimentele foarte dulci sau foarte acide

3. folositi un analgezic uzual; nu administrati niciodata  peste doza recomandata si asigurati-va ca nu interactioneaza cu alte medicamente cu care va tratati. Analgezicele si antiinflamatoarele actioneaza general, prin reducerea inflamatiei care de produce la nivelul nervului.

Nu utilizati niciodata local analgezicele, acestea pot produce leziuni pe mucoasa orala!

4. folositi dental flossul (ata dentara) intre dintii fisurati sau fracturati: indepartand placa dentara si particulele de alimente scade riscul de a se intensifica senzatia dureroasa prin aparitia aciditatii

5: dormiti cu capul ridicat, modificarile de postura si presiunile  mari  pot provoca deasemeni senzatii dureroase

6. clatiti cu ser fiziologic zonele cu dinti fracturati; serul actioneaza ca antiseptic

O durere provocata de fisurarea sau fracturarea unui dinte poate sa dispara si apoi sa reapara. Cu cat perioada de asteptare e mai lunga pana va prezentati la medic , cu atat leziunile dintilor se complica si devin ireversibile.

In cazul unui accident urmat de fisurarea sau fracturarea unui dinte, prezentati-va de urgenta la tomatolog!

Leave a Reply