Dieta si dintii

Saturday, May 15th, 2010

  Caria dentara poate fi usor evitata daca aveti o dieta in care controlati foarte bine cantitatea de zahar. Alimentele dulci, ideal, ar trebui consumate ca desert la mesele principale, si evitate gustarile dintre mese, acestea permitand un timp indelungat atacului acid. Consumul ceaiului, cafelei sau sucurilor indulcite cu zahar reprezinta un risc , deaceea  se recomanda reducerea cantitatii sau inlocuirea cu indulcitori. Alimentele precum lamaia , sau bauturi precum coca cola , au un efect eroziv asupra smaltului dintilor.

  • SFATUL NOSTRU:
  1. 1.reduceti timpul in care alimentele dulci iau contact cu smaltul dintilor, prin efectuarea periajului , dupa mese
  • 2.evitati dulciurile lipicioase( caramelele)

3. evitati gustarile dintre mese. Daca totusi nu va puteti lipsi, incercati sa inlocuiti dulciurile cu bucati de fructe, branzeturi, alune, nuci.

INTREBARI FRECVENTE: IN CE MOMENT AL ZILEI PUTEM CONSUMA ZAHAR FARA A NE ASUMA RISCURI IN CEEA CE PRIVESTE SANATATEA DINTILOR NOSTRI?

Cand consumam alimente ce contin zahar, bacteriile prezente in gura produc acizi care ataca smaltul dintilor. Aceste bacterii sunt permanent prezente in cavitatea bucala, chiar si imediat dupa periaj. Cel mai nepotrivit moment de a consuma dulciuri este seara,inainte de culcare. In timpul somnului cantitatea de saliva secretata scade si scade astfel su protectia impotriva acizilor. Deaceea, dupa periajul de seara trebuie evitat sa se mai consume alimente sau bauturi ce contin zahar!

DIN FOLCLOR:

Toate dulciurile au acelasi efect asupra dintilor , indiferent  de cantitate, de aspect, de culoare! o ciocolata mai mica face la fel de mult rau dintilor cat una mai mare, in cazul in care timpul in care acizii iau contact cu suprafata dintilor este indelungat.

Zaharul brun  nu este mai putin agresiv decat zaharul rafinat, sau zaharul tos.

Bebelusul ” mi-a luat calciul  din dinti” in timpul sarcinii- o replica auzita frecvent, insa neadevarata. Modificarile metabolice din timpul sarcinii nu au nici un efect asupra dintilor care odata demineralizati,nu se mai demineralizeaza de gauza generala. Motivele petru care apar probleme dentare in aceasta perioada  sunt legate de igiena si de complicatiile pe care le da lipsa acesteia pe un substrat hormonal modificat.

Leave a Reply