Implant dentar

Implantul dentar este un surub de titan care, inserat in os, serveste la inlocuirea unui dinte care lipseste.
Interventia de introducere a implantului endoosos este una chirurgicala; ulterior, o perioada de cateva luni, se asteapta integrarea implantului in os, dupa care acesta se poate proteza printr-o coroana. Inserarea implantului, ca si interventie chirurgicala, nu este una care presupune riscuri mari pentru pacient; se realizeaza sub anestezie locala abolindu-se astfel orice senzatie dureroasa. Dupa intevrentie, zona supusa traumei chirurgicale se poate edematia (umfla), iar durerile de intensitate redusa care pot aparea, cedeaza de cele mai multe ori la simpla administrare a analgezicelor uzuale.

Tratamentele protetice clasice ale edentatiilor, cum ar fi puntile adezive, puntile clasice sau protezele partiale implica interventii pe dintii vecini, protezarea prin implant dentar inlocuind aceste inconveniente. Pacientii edentati total beneficiau in trecut exclusiv de tratament prin proteza acrilica totala; supraprotezarea dupa inserarea unui numar relative de implanturi endoosoase duce la imbunatatirea sprijinului, mentinerii si stabilitatii lucrarii protetice si obtinerea unui confort maxim .

Tratamentul protetic pe implant dentar presupune existenta unui spatiu vertical pentru toate componentele acestuia; deasemeni este nevoie de un volum osos sufficient inserarii componentei endoosoase a implantului.

Numarul de implanturi depinde de lungimea bresei edentate. De multe ori, in cazul unui camp protetic cu o rata de atrofie si resorbtie accentuate se recurge la grefe osoase pentru obtinerea unui volum de os adecvat inserarii implantului. Defectele mari ale tesutului gingival necesita grefe si este bine ca acestea sa fie rezolvate anterior de plasarea implantului. Deasemeni, in cazul implanturilor in zona lateral a maxilarului superior , daca volumul osos este insuficient sau daca raportul sinusului maxilar este intim cu zona de insertie a surubului, este necesara o interventie suplimentara de lifting de sinus si aditie osoasa.

Dupa inserarea implantului dentar (surubul intraosos), acesta ramane acoperit de gingie timp de 4 - 6 luni, pe perioada vindecarii. Protezarea imediata este indicate numai in cazul in care implantul este situat in zone anterioare, datorita cerintelor estetice, pentru celelalte cazuri existand mai multe posibilitati de protezare provizorie.

Protezarea provizorie, dupa perioada de vindecare si integrare a implantului dentar, are rol important in modelarea tesuturilor gingivale limitrofe. Aceste lucrari provizorii preseaza tesutul moale din jurul bontului implantului dentar si permit crearea unei papile dentare cu aspect natural.

Toti pacientii cu o stare generala de sanatate buna pot beneficia de tratamentul prin implant dentar.

Contraindicatii

Contraindicatii au pacientii cu boli generale cornice precum diabetul, afectiuni ale sangelui, osteoporoza.

Implantul dentar este contraindicat in perioada sarcinii si alaptarii. Nu exista o limita de varsta pentru inserarea implantului, orice pacient caruia ii lipseste un dinte si are o stare de sanatate optima poate beneficia de acest tip de tratament. Inaintea interventiei chirurgicale sunt indicate o serie de analize: radiografii, tomografii computerizate, chiar si analize ale sangelui.In urma consultului de specialitate si ajutat de aceste analize, medical va decide daca pacientului ii este indicate acest tip de interventie.

O alta contraindicatie este data de pozitia si starea sinusului maxilar, pozitia de vecinatate a anumitor vase si nervi care pot fi lezati ireversibil in timpul inserarii implantului.

Fumatul este un factor de risc major si poate duce la esecul acestei interventii, ingreunand vindecarea si creascand riscul aparitiei inflamatiei in jurul implantului.

Pacientul purtator de implanturi dentare trebuie sa tina cont de norme de igiena riguroase: control periodic la stomatolog, igienizare profesionala, utilizarea alaturi de periuta cu peri moi, a mijloacelor ajutatoare pentru profilaxie: periute interdentare, ata dentara, superfloss si apa de gura (cu sau fara clorhexidina).

Motive pentru alegerea implantului dentar

Va enumeram patru motive pentru a opta pentru implant dentar:

  • Implantul dentar este o alternativa la tratamentele clasice prin punti si proteze mobilizabile; inlocuieste unul sau mai multi dinti pe arcada, sustinand lucrari fixe, fara a fi nevoie sa se foloseasca pentru ancorarea acesteia dintii sanatosi;
  • Dupa pierderea dintilor , osul sufera un proces de atrofie, implantul dentar incetinind acest proces;
  • Nu sunt indicate tuturor pacientilor: e nevoie de o stare de sanatate buna si o oferta osoasa suficienta pentru inserarea implantului. Succesul este sigur daca sunteti nefumator si daca nu suferiti de o boala cronica precum: diabetul, osteoporoza;
  • Medicul stomatolog va va sfatui daca tratamentul prin implant dentar este potrivit cazului dumneavoastra.